Quantcast
Vitamina care fixează calciul în oase și protejează vasele de sânge - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Vitamina care fixează calciul în oase și protejează vasele de sânge

Vitamina D este vitamina care are rolul de a ajuta la fixarea calciului în oase și de a proteja vasele de sânge. Iată cum acționează vitamina D în aceste procese:

  1. Fixarea calciului în oase: Vitamina D este esențială pentru absorbția și utilizarea eficientă a calciului în organism. Aceasta stimulează celulele intestinale să absoarbă calciul din alimente și îl transportă în sânge, unde este apoi direcționat către oase. Odată ajuns în oase, calciul este utilizat pentru menținerea densității osoase și a structurii acestora.
  2. Protejarea vaselor de sânge: Vitamina D are și un rol important în menținerea sănătății vaselor de sânge. Aceasta ajută la menținerea elasticității și funcționării normale a acestora. De asemenea, vitamina D poate juca un rol în reducerea inflamației în vasele de sânge și poate contribui la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Pentru a obține suficientă vitamină D, este important să ai o expunere moderată la soare. Pielea noastră produce vitamina D sub influența razelor solare. În plus, există și surse alimentare de vitamină D, cum ar fi peștele gras (somon, macrou, sardine), ouăle, laptele fortificat și produsele lactate. Totuși, este posibil ca aportul de vitamină D din alimentație și expunerea la soare să nu fie întotdeauna suficient, mai ales în anumite perioade ale anului sau în cazul unor deficiențe specifice.

Pentru a asigura un nivel adecvat de vitamina D în organism, este recomandat să consulți medicul sau specialistul în nutriție pentru a determina dacă este necesară suplimentarea cu vitamina D și pentru a stabili doza potrivită în funcție de nevoile tale individuale.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
0108

Comments are closed.