Quantcast
Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi de urgenţă la medic dacă observi ASTA - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Primul semn care anunţă cancerul de colon. Mergi de urgenţă la medic dacă observi ASTA

Cancerul de colon este una dintre cele mai frecvente forme de cancer în întreaga lume, iar depistarea precoce a acestuia este esențială pentru tratamentul și supraviețuirea cu succes. Deși există mai mulți factori de risc pentru cancerul de colon, printre care se numără vârsta înaintată, istoricul familial și anumite afecțiuni medicale, există un semn care poate indica prezența acestui tip de cancer și care ar trebui să determine o vizită urgentă la medic. Acest semn este sângerarea rectală inexplicabilă.

Ce este sângerarea rectală?

Sângerarea rectală, sau sângerarea din rect sau anus, este un simptom care poate apărea din mai multe motive, iar unele dintre acestea pot fi minore și temporare. Cu toate acestea, dacă observați sângerare rectală inexplicabilă sau recurentă, ar trebui să nu o ignorați, mai ales dacă este însoțită de alte simptome, cum ar fi modificări ale tranzitului intestinal sau scădere în greutate inexplicabilă. În special, sângerarea rectală poate fi un semn al cancerului de colon, iar acest lucru necesită o evaluare medicală imediată.

Ce poate cauza sângerarea rectală?

Sângerarea rectală poate fi cauzată de mai multe condiții, inclusiv hemoroizi, fisuri anale, polipi colonici sau alte afecțiuni intestinale. Cu toate acestea, în cazul cancerului de colon, sângerarea poate apărea atunci când tumora se dezvoltă în interiorul intestinului și provoacă leziuni ale mucoasei intestinale. De obicei, sângerarea în cancerul de colon apare în cantități mici și este adesea însoțită de schimbări ale tranzitului intestinal, cum ar fi constipația sau diareea.

De ce este important să consulți un medic?

Detectarea precoce a cancerului de colon este crucială pentru succesul tratamentului. Dacă ignorați sângerarea rectală sau alte simptome potențial alarmante, puteți amâna diagnosticul și tratamentul, ceea ce poate duce la progresia bolii. Cu cât cancerul de colon este depistat mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.

Ce trebuie să faci dacă observi sângerare rectală?

Dacă observi sângerare rectală inexplicabilă sau persistentă, este important să consulți imediat un medic. Acesta va evalua simptomele tale și poate recomanda teste suplimentare, cum ar fi colonoscopia sau sigmoidoscopia, pentru a investiga cauza sângerării și pentru a exclude prezența cancerului de colon.

În concluzie, sângerarea rectală inexplicabilă nu trebuie ignorată niciodată. Acesta poate fi un semn al cancerului de colon sau al altor probleme grave de sănătate. Dacă observi acest simptom sau alte schimbări ale tranzitului intestinal, nu ezita să consulți un medic de urgență. Depistarea precoce a cancerului de colon poate face o diferență semnificativă în tratament și supraviețuire, oferindu-ți astfel șansa de a te bucura de o viață sănătoasă și fericită.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
051

Comments are closed.