Quantcast
Patru milioane de români sunt prizonierii unor boli care nu se vindecă niciodată. CUM SE MANIFESTĂ - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Patru milioane de români sunt prizonierii unor boli care nu se vindecă niciodată. CUM SE MANIFESTĂ

În România, patru milioane de oameni trăiesc cu o boală de piele cronică numită psoriazis. Această afecțiune, caracterizată de erupții cutanate roșii și solzoase, adesea însoțite de mâncărime și disconfort, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții celor afectați. În acest articol, vom explora cum se manifestă psoriazisul, cum afectează el viața pacienților și ce opțiuni de tratament sunt disponibile.

Ce Este Psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune cronică a pielii care apare atunci când sistemul imunitar al organismului atacă greșit celulele sănătoase ale pielii, determinându-le să se dezvolte prea rapid. Acest proces accelerat de creștere a celulelor pielii duce la formarea unor plăci ridicate, solzoase, numite plăci psoriazice. Aceste plăci pot varia în dimensiune și pot apărea pe orice parte a corpului, dar sunt adesea găsite pe coate, genunchi, scalp și partea inferioară a spatelui.

Cum Se Manifestă Psoriazisul?

Plăcile Psoriazice: Plăcile psoriazice sunt semnul distinctiv al acestei afecțiuni. Acestea apar sub forma unor pete roșii sau roz, acoperite cu solzi alb-argintii. Aceste plăci pot fi mici sau pot acoperi zone extinse ale pielii.

Mâncărime Intensă: Psoriazisul este adesea însoțit de mâncărime intensă, ceea ce poate duce la iritații și scărpinat excesiv al pielii.

Crăpături și Sângerare: În cazurile severe de psoriazis, plăcile pot deveni atât de groase și rigide încât să se crăpețească și să sângereze, provocând disconfort suplimentar.

Unghii Afectate: Psoriazisul poate afecta, de asemenea, unghiile, determinând schimbări precum îngroșarea, decolorarea sau desprinderea unghiilor.

Disconfort Emoțional: Pe lângă simptomele fizice, psoriazisul poate avea un impact semnificativ asupra sănătății emoționale. Stigmatizarea și sentimentele de rușine pot afecta calitatea vieții persoanelor cu psoriazis.

Cum Afectează Psoriazisul Calitatea Vieții?

Psoriazisul este o boală cronică și nu are o vindecare definitivă. Acest fapt înseamnă că pacienții trebuie să gestioneze simptomele și să facă față recidivelor pe termen lung. Afecțiunea poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții din mai multe motive:

Disconfort Fizic: Mâncărimea, durerea și descuamarea pielii pot afecta activitățile zilnice și somnul.

Stigmatizare Socială: Stigmatizarea și judecata din partea altora pot determina izolarea socială și probleme de relaționare.

Impact Emoțional: Psoriazisul poate provoca anxietate, depresie și scăderea stimei de sine la cei afectați.

Tratamentul Psoriazisului

Deși nu există o vindecare definitivă pentru psoriazis, există numeroase opțiuni de tratament disponibile pentru a gestiona simptomele și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Acestea includ:

Terapia Topicală: Creme, unguente și loțiuni care conțin ingrediente precum corticosteroizi, retinoizi sau antraline pot ajuta la reducerea inflamației și a descuamării pielii.

Fototerapia: Expunerea la lumina ultravioletă sub supraveghere medicală poate reduce simptomele psoriazisului.

Medicamente Orale sau Injectabile: Medicamente precum metotrexat, ciclosporină sau inhibitorii factorului de necroză tumorală (TNF) pot fi prescrise pentru a controla inflamația.

Terapia Biologică: Aceste medicamente, cum ar fi inhibitorii interleukinei sau inhibitorii TNF, pot fi utilizați pentru a suprima reacția imună anormală care declanșează psoriazisul.

Concluzie

Psoriazisul este o boală cronică a pielii care afectează milioane de români și poate avea un impact semnificativ asupra vieții pacienților. Deși nu există o vindecare definitivă, tratamentele disponibile pot ajuta la gestionarea simptomelor și la ameliorarea calității vieții. În plus, este important să se conștientizeze și să se elimine stigmatizarea asociată cu această afecțiune pentru a sprijini pacienții în călătoria lor de gestionare a psoriazisului.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
042

Comments are closed.