Quantcast
Otrava pe paine: "Nu mai mananc in veci asa ceva" – Ce contine cel mai consumat produs de POST si ce boli grave poate declansa - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Otrava pe paine: „Nu mai mananc in veci asa ceva” – Ce contine cel mai consumat produs de POST si ce boli grave poate declansa

A început perioada Postului Crăciunului, iar asta înseamnă că produsele alimentare potrivite pentru acest regim sunt în centrul atenției în prezent. Cu toate acestea, este important să fii conștient de alegerile tale alimentare atunci când optezi pentru produse din supermarket.

De exemplu, pateurile de post conțin în general între 5 și 10 aditivi alimentari (E-uri) și sunt printre cele mai căutate alimente în această perioadă. Experții recomandă cu tărie ca oamenii să analizeze cu atenție etichetele produselor în momentul achiziționării acestora.

Consumate pe termen lung, aceste produse pot avea efecte negative asupra sănătății. Potrivit specialiștilor de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), în categoria produselor potențial nocive se încadrează atât pateurile vegetale, cât și alternativele la produsele din carne, datorită conținutului lor ridicat de E-uri și alți aditivi și coloranți artificiali.

„Pateurile vegetale din comerț conțin multe E-uri, apă, ulei vegetal hidrogenat (margarină) sau nehidrogenat, proteină din soia, sare iodată, extract de condimente, muștar, arome, adaosuri codificate sau mai multe tipuri de E-uri. Glutamatul monosodic E 621 este un potențiator de aromă, poate crea dependență, stimulând apetitul, și poate produce dureri de cap, slăbiciune, greață, astm, dar poate declanșa și Alzheimer sau Parkinson”, explică specialiștii din cadrul DSVSA Iași, conform BZI.

De exemplu, unul dintre pateurile cele mai consumate în perioada postului conține agent gelatinizat, ulei de floarea soarelui, proteină de soia, amidon de grâu, polifosfați, potențiator de aromă (glutamat monosodic), antioxidanți (ascorbat de sodiu), acid citric și colorant.

O altă marcă de pate de post conține amidon de grâu, polifosfați E-452, emulsifiant steroli vegetali, esteri mono, digliceride – E 471, agenți de îngroșare – caragenan E-407, clorură de potasiu – E 508, glutamat monosodic E-621, antioxidanți ascorbat de sodiu – E301 și caramel E-150.

„În general, produsele la borcan sunt mai bune pentru consum. Produsele în recipiente tip OMNIA, respectiv zacuscă de fasole, nu conțin E-uri. Fasolea bătută la recipient metalic conține E-uri”, avertizează specialiștii ieșeni.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
066

Comments are closed.