Quantcast
Oboseală, uscăciunea gurii și a ochilor, boala care afectează mai ales femeile - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Oboseală, uscăciunea gurii și a ochilor, boala care afectează mai ales femeile

Medicii descriu sindromul Sjögren ca o afecțiune benignă, dar care poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții pacienților. Principalele simptome includ oboseala, uscăciunea ochilor și a gurii, precum și dureri musculare. Statisticile indică o incidență mai mare a acestei boli la femei, afectând nouă din zece cazuri.

Sindromul Sjögren este o boală autoimună ce poate ataca diverse organe, incluzând inima, rinichii, nervii, pielea și plămânii. Pacienții se pot confrunta și cu anemie, scăderea numărului de celule albe sau trombocite din sânge. Mai mult, unii pacienți pot avea simultan alte boli autoimune, cum ar fi lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoidă sau diabetul zaharat de tip 1.

Primele simptome ale sindromului Sjögren includ inflamația glandelor care produc lacrimi și salivă, ceea ce duce la scăderea producției acestora și la senzația de uscăciune a ochilor și gurii. Alte simptome pot include uscăciunea nasului, pielii sau vaginului, setea persistentă, răgușeală, roșeața ochilor și mâncărimi nazale.

În unele cazuri, poate apărea conjunctivita. Boala poate provoca, de asemenea, anemie severă și afectarea rinichilor, în special dacă nu se urmează recomandările medicilor privind modificările stilului de viață. În stadii avansate, pot apărea complicații la nivelul căilor aeriene superioare și un risc crescut de afecțiuni oculare.

Mai alarmant, pacienții pot experimenta edeme dureroase la nivelul glandelor salivare, oboseală constantă, dureri articulare puternice și inflamația articulațiilor. De asemenea, sindromul Sjögren poate cauza reflux gastric și arsuri gastrice.

În prezent, nu există un tratament curativ pentru sindromul Sjögren, dar există multe opțiuni pentru ameliorarea simptomelor. Acestea includ lacrimi artificiale, unguente oftalmologice și lubrifiante vaginale prescrise de medic.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
052

Comments are closed.