Quantcast
Lista analizelor gratuite pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Lista analizelor gratuite pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani

Pe măsură ce îmbătrânim, menținerea sănătății devine o prioritate importantă. Analizele medicale regulate pot fi instrumente esențiale în identificarea potențialelor probleme de sănătate și prevenirea complicațiilor. Pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, anumite analize sunt deosebit de importante. În acest articol, vom explora o listă de analize gratuite recomandate pentru această grupă de vârstă, care pot ajuta la menținerea unei vieți sănătoase și active.

Controlul glicemiei:
Analiza glicemiei este crucială pentru depistarea diabetului zaharat, o afecțiune care devine mai frecventă odată cu înaintarea în vârstă. Persoanele cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să efectueze teste regulate pentru a monitoriza nivelurile de glucoză din sânge.

Profilul lipidic:
Determinarea nivelurilor de colesterol și trigliceride este esențială pentru evaluarea riscului de boli cardiovasculare. Analizele lipidice oferă informații despre sănătatea inimii și ajută la implementarea măsurilor preventive.

Analizele funcției hepatice:
Testele care evaluează funcția ficatului, cum ar fi AST, ALT și bilirubina, sunt esențiale pentru depistarea afecțiunilor hepatice, care pot deveni mai frecvente odată cu înaintarea în vârstă.

Hemograma completa:
Această analiză furnizează informații despre celulele sanguine și poate indica anemii, infecții sau alte probleme de sănătate. Este un instrument important pentru evaluarea stării generale a sănătății.

Testul funcției tiroidei:
Analizele care evaluează funcția tiroidei, cum ar fi TSH (hormonul stimulator al tiroidei) și T4 liber, sunt esențiale pentru depistarea tulburărilor tiroidiene, care pot afecta metabolismul și nivelurile de energie.

Examinarea prostatei (pentru bărbați):
Bărbații cu vârsta de peste 40 de ani ar trebui să discute cu medicul lor despre necesitatea unui control al prostatei. Analizele precum antigenul specific prostatic (PSA) pot ajuta la depistarea precoce a problemelor legate de prostata.

Densitatea minerală osoasă:
Odată cu înaintarea în vârstă, riscul de osteoporoză crește. Măsurarea densității minerale osoase poate identifica pierderea de masă osoasă și riscul de fracturi.

Analiza urinei:
Examinarea urinei poate oferi informații despre funcționarea rinichilor și a altor organe. Prezența proteinelor sau a altor substanțe în urină poate indica probleme de sănătate.

”Prevenția este calea către o viață sănătoasă și lungă. Să îți iei două trei ore și pentru o simplă consultație de evaluare a riscurilor tale de sănătate poate fi cea mai valoroasă decizie pe care o iei. Cu atât mai important atunci când nu de doare nimic, nu avem nici un simptom. Cele mai multe tipuri de cancere și boli cronice la început evoluează asimptomatic.

Nu uita, prevenția nu doar că este esențială, dar este și cea mai bună investiție pe care o poți face pentru tine și cei dragi. Îți poate salva viața, și totuși, nu costă nimic”, este mesajul CNAS.

Serviciile medicale de prevenție gratuite pentru persoanele asimptomatice
Se decontează până la 3 consultații/an ce pot fi acordate într-un interval de maxim 6 luni consecutive pentru:

Evaluarea și monitorizarea stilului de viață
Evaluarea riscului cardiovascular (tensiune arterială, colesterol, glicemie)
Evaluarea riscului oncologic
Evaluarea riscului de boală cronică de rinichi
Evaluarea riscului privind sănătatea mintală
Evaluarea riscului privind sănătatea reproducerii
Evaluarea riscului de melanom malign
În cadrul consultaţiilor preventive, asiguraţii asimptomatici cu vârsta de peste 40 de ani, cu factori de risc modificabili, beneficiază anual de analize de laborator, pe baza biletului de trimitere eliberat de medicul de familie, dacă în anul în care se acordă consultaţii preventive de evaluare a riscului individual, nu au efectuat aceste investigaţii.
Peste 80% dintre analizele de laborator făcute în urma consultațiilor de prevenție în trimestrul 2 al anului, pentru asigurații de peste 40 de ani, au fost cele pentru detectarea cancerului la prostată. Este vorba despre o analiză care poate fi făcută gratuit la această categorie de vârstă, la recomandarea medicului de familie.

Analize recomandate
Investigațiile care se recomandă sunt:

Hemoleucogramă completă
VSH
Glicemie
Colesterol seric total
LDL colesterol
Creatinina serică cu determinarea ratei de filtrare glomerulară estimată – RFGe
PSA la bărbaţi
TGO
TGP
determinarea raportului albumină/creatinină urinară
senologie imagistică la femei (mamografie)
examen Babeş-Papanicolau la 2 ani la femei simptomatice,
TSH şi FT4 la femei

Concluzie:
Analizele medicale regulate sunt cheia menținerii sănătății pe măsură ce îmbătrânim. Pentru persoanele cu vârsta de peste 40 de ani, această listă de analize gratuite oferă un ghid util pentru monitorizarea stării de sănătate și prevenirea potențialelor complicații. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a personaliza lista de analize în funcție de istoricul medical și factorii de risc individuali.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
0113

Comments are closed.