Quantcast
Fructul pe care nu trebuie să îl mănânci NICIODATĂ dacă suferi de sindromul colonului iritabil - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Fructul pe care nu trebuie să îl mănânci NICIODATĂ dacă suferi de sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil (IBS) este o afecțiune digestivă comună care afectează un număr mare de persoane la nivel global. Dieta joacă un rol crucial în gestionarea simptomelor IBS, iar anumite alimente, inclusiv unele fructe, pot exacerba aceste simptome. Unul dintre fructele despre care se știe că provoacă frecvent disconfort persoanelor cu IBS este mărul.

De Ce Merele Pot Fi Problemă pentru IBS

Merele sunt bogate în fructoză și fibre solubile, cunoscute sub numele de fructani, ambele fiind FODMAPs (Fermentable Oligo-, Di-, Monosaccharides And Polyols) – carbohidrați scurt-lanț care sunt fermentați de bacteriile intestinale. Consumul de FODMAPs poate duce la simptome precum:

Balonare

Gaze
Dureri abdominale
Diaree sau constipație
Pentru persoanele cu IBS, consumul de mere poate provoca aceste simptome, deoarece sistemul lor digestiv poate avea dificultăți în procesarea FODMAPs.

Alternative și Sfaturi

În ciuda faptului că merele pot fi problematice pentru persoanele cu IBS, există multe alte fructe care pot fi consumate fără probleme. Iată câteva opțiuni mai sigure:

Banane
Portocale
Struguri
Kiwi

Pe lângă alegerea fructelor potrivite, persoanele cu IBS trebuie să fie atente și la:

Cantitatea Consumată: Mâncarea unor porții mai mici poate ajuta în evitarea declanșării simptomelor.

Modul de Preparare: Fructele gătite pot fi uneori mai ușor de tolerat decât cele crude.

Concluzie
Merele pot fi un declanșator pentru persoanele cu sindromul colonului iritabil, datorită conținutului lor înalt de FODMAPs. Este important pentru aceste persoane să identifice și să evite alimentele care le pot agrava simptomele. O dietă echilibrată, adaptată nevoilor individuale, este cheia pentru gestionarea eficientă a IBS. Consultarea unui dietetician sau a unui medic este întotdeauna recomandată pentru a dezvolta un plan alimentar personalizat și sănătos.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
053

Comments are closed.