Quantcast
De ce apar pietrele la fiere. Care este tratamentul litiazei biliare - Ai Sănătate
Sănătatea mea

De ce apar pietrele la fiere. Care este tratamentul litiazei biliare

Pietrele la fiere, cunoscute și sub numele de litiaza biliară sau calculi biliari, sunt formațiuni solide care se dezvoltă în vezica biliară, un mic organ în formă de pară situat sub ficat. Aceste pietre pot varia în dimensiune și compoziție, de la dimensiuni mici, de mărimea unui bob de nisip, până la dimensiuni mari, de câțiva centimetri. Există mai mulți factori care pot contribui la formarea lor, iar tratamentul depinde în mare măsură de dimensiunea și severitatea simptomelor.

De ce se formează pietrele la fiere?
Dezechilibru în compoziția bilei: Bila este un lichid digestiv produs de ficat și stocat în vezica biliară. Când substanțele din bilă, cum ar fi colesterolul, sărurile biliare și bilirubina, devin dezechilibrate, acestea pot forma cristale care, în timp, se pot aglomera și forma pietre.

Stază biliară: Dacă bila rămâne prea mult timp în vezica biliară, acest lucru poate duce la cristalizarea substanțelor din compoziția sa, formând pietre.

Factori genetici: Există unele dovezi că predispoziția genetică poate juca un rol în formarea pietrelor la fiere.

Alți factori de risc: Aceștia includ obezitatea, dieta bogată în grăsimi și carbohidrați, pierderea rapidă în greutate și anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul sau ciroza hepatică.

Simptomele litiazei biliare
Mulți oameni cu pietre la fiere pot să nu prezinte simptome și pot afla despre ele doar în timpul unui examen medical pentru o altă problemă. Cu toate acestea, atunci când apar simptome, acestea pot include:

Durere abdominală severă: Cel mai comun simptom al pietrelor la fiere este durerea bruscă și ascuțită în partea superioară a abdomenului sau în partea dreaptă, care poate dura câteva ore.

Greață și vărsături: Aceste simptome pot însoți durerea abdominală.

Gălbui: Litiaza biliară poate provoca icter, o colorare galbenă a pielii și a ochilor.

Indigestie: Unele persoane pot experimenta indigestie cronică sau flatulență.

Tratamentul litiazei biliare
Managementul simptomelor: Pentru cei cu pietre la fiere care nu provoacă simptome sau care au simptome rare și ușoare, medicul poate recomanda monitorizarea periodică și modificări ale dietei pentru a preveni exacerbarea simptomelor.

Medicație: Unele medicamente pot fi prescrise pentru a dizolva pietrele mici de colesterol. Cu toate acestea, această metodă poate dura luni sau chiar ani și nu este întotdeauna eficientă.

Intervenție chirurgicală: Dacă pietrele provoacă simptome severe sau complicări, cum ar fi pancreatita sau colecistita, medicul poate recomanda îndepărtarea vezicii biliare printr-o procedură chirurgicală numită colecistectomie.

Litotripsie extracorporală cu unde de șoc (LEUȘ): Această procedură poate fi utilizată pentru a sparge pietrele mai mici în bucăți mai mici care pot fi eliminate mai ușor.

Endoscopie retrogradă cholangiopancreatografică (ERCP): Această procedură poate fi folosită pentru a îndepărta pietrele din canalele biliare comune.

Este important să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a determina cel mai bun curs de acțiune în funcție de dimensiunea, numărul și simptomele pietrelor la fiere. O dietă echilibrată, controlul greutății și evitarea factorilor de risc cunoscuți pot ajuta, de asemenea, la prevenirea formării de noi pietre biliare.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
030

Comments are closed.