Quantcast
Cinci semne care arată că ați putea avea tensiune arterială mică - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Cinci semne care arată că ați putea avea tensiune arterială mică

Tensiunea arterială mică (hipotensiunea) este o afecțiune care poate trece adesea neobservată, dar care poate avea impact semnificativ asupra calității vieții. Deși valorile optime ale tensiunii arteriale variază de la o persoană la alta, în general, se consideră că o persoană are hipotensiune atunci când valorile tensiunii arteriale sunt mai mici decât 90/60 mmHg. Identificarea semnelor timpurii ale hipotensiunii este esențială pentru a preveni complicațiile și pentru a îmbunătăți starea de bine. Iată cinci semne care ar putea indica faptul că aveți tensiune arterială mică:

1. Amețeli sau leșin
Unul dintre cele mai comune semne ale tensiunii arteriale scăzute este senzația de amețeală, mai ales când vă ridicați brusc din poziția șezând sau culcat. Acest fenomen, cunoscut sub numele de hipotensiune ortostatică, se produce când sângele nu este pompat eficient în tot corpul, în special către creier. În cazuri extreme, poate duce chiar la leșin, ceea ce reprezintă un semnal de alarmă ce necesită atenție medicală.

2. Vedere încețoșată
Scăderea fluxului sanguin poate afecta și aprovizionarea cu sânge a ochilor, ceea ce poate duce la vedere încețoșată. Acest simptom poate apărea brusc și, deși este adesea temporar, necesită evaluare medicală pentru a exclude alte cauze mai grave.

3. Oboseală
Oboseala persistentă și lipsa de energie pot fi, de asemenea, semne ale hipotensiunii. Dacă vă simțiți constant obosiți, chiar și după odihnă suficientă, este posibil ca tensiunea arterială scăzută să fie unul dintre factorii contribuitori. Acest lucru se întâmplă deoarece inima și restul organelor nu primesc suficient sânge oxigenat.

4. Piele rece și palidă
Reducerea fluxului sanguin cauzată de tensiunea arterială scăzută poate duce la răcirea pielii și la o paloare vizibilă. Acest semn este adesea mai evident la nivelul extremităților, cum ar fi mâinile și picioarele, și poate fi însoțit de senzații de amorțeală.

5. Respirație rapidă și superficială
În cazurile de hipotensiune severă, corpul poate încerca să compenseze lipsa oxigenului prin accelerarea respirației. Dacă observați că respirați mai repede sau mai superficial fără un motiv evident, ar putea fi un semn că tensiunea arterială este prea scăzută.

Dacă experimentați oricare dintre aceste simptome, este important să consultați un medic pentru o evaluare amănunțită. Hipotensiunea poate fi un indicator al unei probleme de sănătate subiacente și, în funcție de cauză, poate necesita tratament specific. Menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată și exerciții fizice regulate, poate ajuta la prevenirea și gestionarea hipotensiunii.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
034

Comments are closed.