Quantcast
Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide. Cum se manifesta fiecare - Ai Sănătate
Sănătatea mea

Cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide. Cum se manifesta fiecare

Glanda tiroidă, o mică glandă în formă de fluture situată în partea frontală a gâtului, are un rol crucial în menținerea echilibrului hormonal și a funcțiilor metabolice ale organismului. Cu toate acestea, diverse afecțiuni pot afecta funcționarea normală a glandei tiroidiene, având un impact semnificativ asupra sănătății generale. În acest articol, vom explora cele mai frecvente afecțiuni ale glandei tiroide și modul în care se manifestă fiecare.

Hipotiroidism:
Hipotiroidismul apare atunci când glanda tiroidă nu produce suficient hormon tiroidian. Simptomele pot include oboseală, creștere în greutate, sensibilitate la frig, constipație și pielea uscată. În unele cazuri, poate apărea și depresia. Tratamentul implică de obicei administrarea de hormoni tiroidieni sintetici pentru a compensa deficitul.

Hipertiroidism:
Contrar hipotiroidismului, hipertiroidismul presupune o producție excesivă de hormoni tiroidieni. Simptomele pot include pierdere în greutate, palpitații, nervozitate, transpirații excesive și insomnie. Tratamentul poate implica medicamente care reglează producția de hormoni sau, în unele cazuri, intervenții chirurgicale sau tratamente cu iod radioactiv pentru a reduce activitatea glandei tiroidiene.

Tiroidita Hashimoto:
Această afecțiune este o formă de tiroidită autoimună în care sistemul imunitar atacă glanda tiroidă. Inițial, poate să nu existe simptome notabile, dar în timp, pacienții pot experimenta oboseală, creștere în greutate, sensibilitate la frig și umflarea glandei tiroidiene. Tratamentul implică de obicei administrarea de hormoni tiroidieni pentru a compensa pierderea funcției glandei.

Tiroidita subacută (de Quervain):
Această formă de tiroidită este adesea declanșată de o infecție virală. Simptomele pot include durere și sensibilitate în zona gâtului, febră, oboseală și o creștere temporară a nivelului de hormoni tiroidieni în sânge. De obicei, tiroidita subacută se rezolvă pe cont propriu, iar tratamentul se concentrează pe gestionarea simptomelor.

Noduli tiroidieni:
Nodulii tiroidieni sunt mase sau umflături care se formează în glanda tiroidă. Mulți dintre acești noduli sunt noncanceroși și pot să nu producă simptome. Cu toate acestea, unii noduli pot deveni mari și provoca dificultăți la înghițire sau respirație. În funcție de natura lor, nodulii pot necesita monitorizare regulată sau tratament, inclusiv îndepărtarea chirurgicală.

În concluzie, afecțiunile glandei tiroide pot avea un impact semnificativ asupra sănătății generale. Este esențial să acordați atenție semnelor și simptomelor și să căutați asistență medicală dacă suspectați probleme tiroidiene. Diagnosticarea precoce și tratamentul adecvat pot ajuta la gestionarea eficientă a afecțiunilor tiroidiene și la menținerea unei stări de sănătate optime.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
047

Comments are closed.