Quantcast
4 modificări ale pielii tale ar putea fi semne de avertizare ale cirozei hepatice - Ai Sănătate
Lifestyle

4 modificări ale pielii tale ar putea fi semne de avertizare ale cirozei hepatice

Ciroza hepatică este o afecțiune cronică care se manifestă prin deteriorarea progresivă a ficatului și împiedicarea funcționării acestuia la parametrii normali. De multe ori, semnele inițiale ale cirozei pot fi subtile și ușor de trecut cu vederea. Cu toate acestea, pielea noastră, cel mai mare organ al corpului, poate oferi indicii importante privind starea sănătății ficatului nostru. Aici sunt patru semne de avertizare ale cirozei hepatice care pot fi observate pe piele:

Icterul (Pielea și ochii galbeni)

Icterul este, poate, cel mai recunoscut semn al afectării hepatice. Apare din cauza acumulării în sânge a bilirubinei, un produs rezidual care este în mod normal procesat de ficat. Când ficatul nu poate procesa bilirubina, aceasta se acumulează în organism, dând pielii și sclerei oculare o nuanță galbenă.

Spider Nevi (Vene păianjen)

Aceste mici vene roșii, asemănătoare unui păianjen, pot apărea pe față, gât, brațe și torace. Ele au un punct central din care iradiază vene mici. Spider nevi apar din cauza nivelurilor crescute de estrogen, care pot rezulta din afectarea funcției hepatice.

Eritemul palmar (Roșeața palmelor)

Palmele pot deveni anormal de roșii în ciroză. Aceasta se datorează dilatării vaselor de sânge din palme, care poate fi legată de dezechilibrele hormonale sau de alți factori asociati cu disfuncția hepatică.

Prurit (Mâncărime)

Persoanele cu ciroză hepatică pot experimenta mâncărime intensă a pielii. Acest simptom este cauzat de acumularea de produse reziduale în sânge, care ar fi trebuit, în mod normal, eliminate de ficat.

Este esențial să înțelegem că, în timp ce aceste modificări ale pielii pot indica o posibilă ciroză hepatică, ele pot fi, de asemenea, asociate cu alte afecțiuni medicale. Dacă observi oricare dintre aceste simptome sau ai alte preocupări legate de sănătate, este crucial să consulți un medic pentru un diagnostic corect și pentru recomandări privind tratamentul.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
091

Comments are closed.