Quantcast
12 Semne de alarma ale accidentului vascular cerebral(AVC) pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca - Ai Sănătate
Sănătatea mea

12 Semne de alarma ale accidentului vascular cerebral(AVC) pe care toata lumea ar trebui sa le cunoasca

Accidentul vascular cerebral (AVC) este una dintre cele mai grave afecțiuni medicale, iar recunoașterea semnelor timpurii poate face diferența între viață și moarte sau între recuperare și dizabilitate severă. Este esențial ca toată lumea să fie conștientă de semnele de alarmă ale unui AVC și să acționeze prompt în cazul în care acestea apar. Iată 12 semne de alarmă pe care ar trebui să le cunoaștem cu toții:

Amorțeală sau Slăbiciune într-o Parte a Corpului:
O senzație de amorțeală sau slăbiciune bruscă într-o parte a feței, a brațului sau a piciorului poate indica un AVC. Încercați să ridicați ambele mâini – dacă una dintre ele cade sau nu poate fi ținută la același nivel, ar putea fi vorba despre un AVC.

Probleme cu Vederea:
Pierderea bruscă a vederii sau vedere încețoșată, în special într-un singur ochi, poate fi un semn de AVC. Uneori, persoanele afectate pot observa și dublarea imaginilor.

Dificultăți în Vorbire sau Înțelegere:
Dacă o persoană începe să aibă dificultăți în vorbire sau înțelegere a limbajului, acesta ar putea fi un semn clar de AVC. Deseori, vorbesc încet și cu dificultate sau au probleme să formuleze propoziții coerente.

Dureri de Cap Severă:
Un alt semn de alarmă este o durere de cap bruscă și severă, care poate fi însoțită de amețeli și confuzie. Aceste simptome nu ar trebui ignorate, mai ales dacă sunt neobișnuite pentru persoana respectivă.

Dezechilibru și Probleme de Coordonare:
Pierderea bruscă a echilibrului sau dificultățile în menținerea coordonării pot indica un AVC în desfășurare. Persoana afectată poate simți vertijuri și instabilitate.

Durere Facială:
O durere bruscă și intensă în zona feței, în special pe o parte, poate fi un alt semn de AVC. Această durere poate fi însoțită de o senzație de furnicături sau amorțeală.

Confuzie sau Probleme de Gândire:
Un AVC poate afecta capacitatea de gândire a unei persoane, provocând confuzie, dificultăți în a lua decizii sau probleme în a-și aminti evenimente recente.

Dificultăți de Respirație:
Respirația dificilă sau zgomotoasă, în special în combinație cu alte simptome ale AVC-ului, poate fi un semn de avertizare. Problemele respiratorii pot indica o afectare serioasă a sistemului nervos central.

Tahicardie sau Bătăi Neregulate ale Inimii:
Modificări bruște în ritmul cardiac pot fi asociate cu un AVC. Uneori, persoanele afectate pot simți o bătăie neregulată sau accelerată a inimii.

Dureri de Picioare:
Unele persoane care suferă un AVC pot experimenta dureri bruște în picioare, în special la nivelul coapselor. Această senzație poate fi însoțită de slăbiciune în picioare.

Probleme de Deglutiție:
Dificultăți în a înghiți sau senzația că mâncarea rămâne blocată în gât pot fi semne ale unui AVC. Persoanele afectate pot prezenta și salivație excesivă.

Pierderea Cunoștinței sau Leșin:
Un AVC sever poate duce la pierderea conștienței sau la leșin. Dacă o persoană prezintă acest simptom, este esențial să se solicite imediat ajutor medical de urgență.

Este crucial să reținem că recunoașterea semnelor de alarmă ale unui AVC și acțiunea rapidă pot salva vieți și pot reduce riscul de dizabilități grave. Dacă observați aceste simptome la dumneavoastră sau la o persoană din jurul vostru, apelați imediat serviciul de urgență pentru a obține asistență medicală promptă. Preventia, cunoasterea si reactia rapida reprezinta cheile pentru a reduce impactul devastator al unui accident vascular cerebral.

Informațiile prezentate în acest articol nu înlocuiesc consultul medical. Cereți sfatul medicului dumneavoastră pentru diagnostic și tratament.
097

Comments are closed.